Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Věk pana autora sice omlouvá, ale logicky se dopouští chyby v hodnocení faktů. Totiž do doby než byla zavedena přímá volba prezidenta, tak byla stabilita?

Za další - ve kterém státě světa funguje demokracie, jak jste níže popsal?

Za další -

Demokracie je víra v humanistické hodnoty, rovnost, debata, systém blokující totalitu či diktátora, institucionalizace opozice.

Zdroj:https://vojtechjansa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=708368

0 0
možnosti

Pane Janso, shrnul jste to v celku dobre. Dokonce jste pouzil historie k podepreni vasi uvahu. I to podepreni se da rici, bylo neutralni.

Pisi tento prispevek k vam (snad i nekterym diskuterum) o vasem rozboru prime volby prezidenta CR. Zde jste trochu zavahal. Ale budis. Zde je moje uvaha k doplneni vaseho clanku.

I pan Standa Novak prede mnou, ukazal na nesvary ve volbe prezidenta po staru, pomoci Parlamentu. Proto ta zmena. Jenze....!

Ceske rozhodovani v dulezitych otazkach je historicky nedopracovane (chci hovorit slusne). Prima volba je take ukazka te nasi slaboty. Mame funkci prezidenta jen na ukazku krasy CR. A take ukazka demokraticnosti nasi republiky. Nic vic a nic min. V me uvaze se ani nebudu zabyvat temi dvema kandidaty minule volby. Jeden za osmnact a druhy za dvacet bez dvou.

Moje predstava je funkce prezidenta s plnou politickou moci. Jeho program pred volbou a jeho osobni vystupovani, meli by byt rozhodujici preference vuci druhemu kandidatu. Mandat zvoleneho na ctyri roky. Jeho tym ministru a namestku proslich senatnim hodnocenim a schvalenim. Tedy kratce receno, prezidensky system. Kontrola Parlamentem je zakladem rovnovahy vedeni statu. Rozdelovani vybranych penez je tedy v kompetenci Parlamentu na zadost prezidenta.

Tento system v detailech, musi obsahovat ustava CR. Provadeci zakony teto ustavy i s ustavou samotnou, je nutno predlozit obcanum a nechat je rozhodnout zda vyjadruje jejich vuli.

Tato kratka uvaha vyjadruje kompletni zmenu v prime volbe prezidenta. Dava obcanum silnou iniciativu se politicky angazovat. Dava prezidentovy silu vykone moci ve state. Presne, jak to ma byt ve spravne demokracii.

0 2
možnosti
Foto

Děkuji za pohled z jiného úhlu, také zajímavé pojetí prezidentské volby.

0 0
možnosti

Nejsme politici, nejsme ekonomové (výsměch prezidenta Klause), nejsme odborníci (výsměch odborníků), od všeho máme specialisty a jen ti nám dají pravý obraz reality, bohužel svůj. No, pokud by to byl skutečně názor těch odborníků, bylo by to špica! Vypadá to však bohužel spíš, že je nám předáván jediný mediálně správný názor. Rádia i televize razí cestu jediného názoru: "s EU (dříve SSSR) navěky a nikdy jinak, fuj Rusku a Číně (dříve imperialistům v NSR či USA)."

1 0
možnosti

:-)......Pamatujete si na poslední volbu Václava Klause? Jak se předávaly na WC,l igelitky, Íčko vyhrožoval bručením, poslanci se záhadně ztráceli?

Já si to pamatuji živě, už nechci aby se to opakovalo. A pan Nevím......s nápovědou od Witovské, stahovač králíků a točící se vrtule. noooooo.....to by byl super president, loutka. Díky za Zemana ! !!!!!!

4 6
možnosti
  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 575x
Jsem bankéř z Ostravy. Zajímám se o politiku, historii a finančnictví. Nejvíce si cením lidského rozumu, inteligence a humoru.

Seznam rubrik